Zamieszczone przez endryu
Problem z rozrządem 1.4 tsi
Zwiń
X
-
taka mała ciekawostka,
btw
na zdjęciu zawodowo napięty łańcuch
czto,
Zerwanie łańcucha rozrządu prowadzi do całkowitego zniszczenia silnika. Zwykle taniej jest go wymienić (choćby na używany), niż naprawiać. Zużyty łańcuch naciąga się. W wyniku tego może ocierać o obudowę i przetrzeć ją na wylot. Naciągnięty łańcuch powoduje przestawienie faz rozrządu, a tym samym pogorszenie się osiągów silnika. Efektem zużycia łańcucha rozrządu mogą być też trudności z uruchamianiem samochodu.kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Dziś miał finał mojego zwarcia z firmami SAP i InterAuto z Krakowa.
Werdykt:
SAP daje 50% rabatu na wszystkie części przy wymianie wadliwych podzespołów rozrządu w ramach "dobrej, kurwa, woli".
InterAuto dał kolejne 15% rabatu na części oraz 15% na robociznę w ramach "gestu, kurwa, handlowego".
Podsumowując - z 3500zł wyjściowych, zrobiło mi się nagle 1600zł.
Cobyście wiedzieli, na przyszłość jak na dzień dobry jesteśmy ruchani w kakao.
Oczywiście (cytuję):
"Przyznane wsparcie jak i gest handlowy w żaden sposób nie należy interpretować jako uznanie reklamacji w jakimkolwiek zakresie".
Ciekawe... :twisted:~ NoN eSt ViVERe, sEd VaLeRe ViTaE eSt ~
Komentarz
-
-
arkham, nie wiem czy Ci Przyjacielu gratulować, ale to zawsze 2k pln do przodukliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Panowie zal....zal.pl
Nic dziwnego ze ludzie kupuja sobie Renault albo Kia i zaczynaja smiac sie z koncernu VW.
Dla mnie powinna byc DARMOWA AKCJA SERWISOWA kazdego silnika wyposazonego w ten g... rozrzad.
Dodatkowo dla wlasciela kawa ciastko i kpl opon zimowych/letnich w ramach przeprosin za zszarpane nerwy.
Wychodzi na to ze bezpieczniej jest w trase do chorwacji wybrac sie nastoletnim daewoo espero/leganza niz prawie nowa skoda/vw... :diabelski_usmiechpozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIarkham, nie wiem czy Ci Przyjacielu gratulować, ale to zawsze 2k pln do przodu
"Przyznane wsparcie jak i gest handlowy w żaden sposób nie należy interpretować jako uznanie reklamacji w jakimkolwiek zakresie".
...jak klient ostry
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rob555Nic dziwnego ze ludzie kupuja sobie Renault albo Kia i zaczynaja smiac sie z koncernu VW.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIZamieszczone przez arkhamTaaa... I tak z dupy wyskoczyć z 3000zł na całość rozrządu.
łańcuch: 03C 109 158 A - 245PLN
napinacz: 03C 109 507 AH - 150PLN
prowadnica: 03C 109 509 P - 52PLN
prowadnica: 03C 109 469 K - 24PLN
uszczelka: 03C 109 287 G - 63PLN
uszczelniacz wału: 038 103 085 E - 35PLN
o-ring: N 903 445 02 (x2sztuki) 8PLN x2
Czy ktoś mi może powiedzieć czy jeśli ETKA na podstawie mojego VINu wytłuszcza mi na czarno te właśnie części to na 100% takowe mam u siebie zamontowane czy może jednak jest jakaś możliwość że mam inne części?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YarwaLUKI rozumiem, że to jest lista części rozrządu już poprawionych przez VW i na nich nie powinno być problemu?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zaczynam dostawać świra - a to nie tak powinno być z samochodem :/
Nagrałem ostatnio dwa filmiki:
1. http://youtu.be/FwwMKGTUMhg
2. http://youtu.be/xPRxxoJiyuQ
Czy na jednym z tych filmów jest słyszalny stukot o którym rozpisujemy się już od 62 stron? Wiem, że mogę sobie porównać z innymi filmami ale ja uległem sugestii... Chciałbym usłyszeć zdanie innych. Jestem umówiony do ASO i wolał bym w przedbiegach nie wyjść na ciołka...
Komentarz
-
-
iFi,
Moim zdaniem to jeszcze nie to. Wymieniałem rozrządy w dwóch tsi i "ten" właściwy dźwięk, to jest odgłos luźnego łańcucha uderzającego o obudowę - jest bardziej "metaliczny" i trwa około 3-5 sek. aż do momentu naciągnięcia łańcucha przez napinacz, który kasuje częściowo luz na skutek wzrostu ciśnienia oleju (zaczyna działać pompa).
Spróbuj zrobić film przy otwartej klapie silnika z zewnątrz - wtedy można usłyszeć coś więcej.
Taki dzwięk jak Ty, mam teraz po wymianie rozrządu, gdy silnik startuje ze spalaniem na poziomie 5l/h - tj. procedura rozgrzewania katalizatora.
Komentarz
-
-
iFi - przede wszystkim filmik z odgłosem pracy silnika powinien być rejestrowany przy otwartej masce, na zewnątrz samochodu, a nie w jego wnętrzu.
Na podstawie tego, co zarejestrowałeś na tych dwóch filmikach, na pierwszym na pewno nie słychać żadnej anomalii. Na drugim raczej nie dałbym sobie obciąć ręki, że wszystko jest w 100 % ok, ale również nie słyszę wyraźnie żadnych niepokojących dźwięków. Nagraj filmik z czyjąś pomocą (jeden nagrywa dźwięk stojąc przy otwartej masce komory silnika, a drugi odpala zimny silnik) i dopiero wtedy będzie można coś konsultować.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bob the builderSpróbuj zrobić film przy otwartej klapie silnika z zewnątrz - wtedy można usłyszeć coś więcej.
btw
ja zrobiłem tak, że moja dziewczyna siedziała w środku a ja na zewnątrz z domofonem w ręku - oczywiście przy otwartej masce
no i na jakiś tam sygnał jak masz już domofon odpalony - odpalasz TSIkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
hehe spoko... technika jest prosta, ale o 5:30 rano ciężko kogoś znaleźć pod ręką
będę próbował po robocie... Zrobię jakiś uchwyt na telefon i zamontuje gdzieś pod otwartą machą... innego wyjścia nie mam.
[ Dodano: Wto 20 Lis, 12 13:27 ]
No dobra uchwyt już mam. Teraz tylko sesja w samochodzieZałączone pliki
Komentarz
-
-
iFi, Ja właśnie czasami mam taki odgłos jak ty na drugim filmiku. Co więcej raz jechałem z takim odgłosem jakieś 500m po odpaleniu rano, bo na postoju nie ustępował.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
iFi, słodowy przy tobie to pikuśkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
iFi, Ja właśnie czasami mam taki odgłos jak ty na drugim filmiku. Co więcej raz jechałem z takim odgłosem jakieś 500m po odpaleniu rano, bo na postoju nie ustępował.
Zamieszczone przez LUKIiFi, słodowy przy tobie to pikuś
Dobra... ale wracając do tematu... wczoraj po pracy odpaliłem z telefonem pod maską i... dupa, odpalił idealnie. Oto filmik:
3. http://youtu.be/ybBNCUsFUcA
Dzisiaj rano jak na złość też było nieźle. Inaczej niż w filmie nr 3 ale też o wiele ciszej niż na filmie nr 2.
4. http://youtu.be/mbZjWXKYf1Y
Już jestem zdenerwowany i zestresowany wizytą w ASO :[ Do tego jeszcze ta czasami wyjąca pompa wody (wymieniona na nową jakiś czas temu)
Nic, będę chyba jak idiota rano i po pracy wieszał to ustrojstwo pod maską i czatował na to aż ten złom odezwie się...
Komentarz
-
-
iFi,
Moim zdaniem to jeszcze nie to.
Ja też obsłuchiwałem "zimne starty" na gwarancji, miałem nadzieję że sp..li się jeszcze na koszt VAG.
Za to gdy pierwszy raz "zaterkotał" rozrząd, 4-miesiące po gwarancji, od razu wiedziałem o co chodzi. Było to przy 45000km, rano, po zrobieniu dzień wcześniej 1500 km (chyba to go dobiło).
Zgłoś podczas przeglądu że występuje klekotanie podczas rozruchu i niech wpiszą to w zgłaszane usterki, być może potem będzie łatwiej coś wywalczyć.
Komentarz
-
-
iFi, to nie Ty powinieneś się stresować tylko ASO. To oni mają za uszami a nie Ty. To producent zawalił jakoś i ma akcję serwisową do której się nie przyznaje. :roll:
Ja ze swoim rozrządem 1.2 TSI byłem w chwalonym na forum AutoBlak na Farbiarskiej w Warszawie i mnie olali a w innym (niepolecanym dodam) problem potraktowali poważnie. Także warto mimo wszystko szukać rozwiązania problemu.
Komentarz
-
-
IMHO nie ma dla CAXA akcji serwisowej na łańcuch i napinacz...kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
Komentarz